Social Icons

facebook google plus email

SEO


Studiind internetul (de fapt, rezultatele căutării) despre subiectul ăsta, constat că ceea ce se vorbește nu prea se confirma decât în parte cu realitatea.
Informaţii sunt foarte multe despre subiectul de faţă dar, din proprie experienţă, constat că foarte multe articole nu generalizează ci sunt stricte pe un anumit subiect. E foarte greu să generalizezi şi să dai o soluţie care să satisfacă din toate puntele de vedere. De aceea în postarea asta vreau să ating câteva subiecte care nu le regăsesc în alta parte.
Conform Wikipedia, „Search Engine Optimization” (SEO), este o subcategorie a marketing-ului online, practică apărută în anul 1990, odată cu apariția primelor site-uri pe Internet, și care reprezintă totalitatea tehnicilor prin care un site web este adus la o formă în care este propulsat mai sus în lista de rezultate date de un motor de căutare pentru diverse cuvinte-cheie.
Parca n-aș fi perfect de acord. Adică nici un motor de căutare nu mai indexează paginile web NUMAI după cuvintele cheie.
Pe lângă “keywords” motoarele de căutare accesează şi “title” şi “description”. Dacă aceste 3 “meta name” sunt corecte (sau… dacă există) atunci şansele de returnare a rezultatelor căutării unui motor de căutare sunt mai mari şi, implicit, poziţionarea mai sus pe paginile cu rezultate.
Problema care vreau să o tratez aici nu prea ţine de HTML pur şi simplu. Este de fapt o variantă la optimizarea codului din punct de vedere grafic.
Adică.
Cei mai mulţi web designeri “uită” de SEO. Se implică mai mult pe design, pe look & feel. E normal aşa! De-aia îi zice DESIGN. Problema cu SEO ar fi treabă de CODER.
Oricum, în momentul de faţă, Big Brother Google a ajuns la nivelul în care indexează nu numai paginile strict html ci şi fişierele swf şi pdf dar nu oarecare.
Să le luam pe rând.
Fişierele swf care pot conţine cam orice ne trece prin cap în materie de grafică pot fi indexate intr-un anume fel. Textele conţinute în ele trebuie să rămână TEXT. De obicei, pentru a nu avea probleme de compatibilitate cu diverse browsere, textele din flash sunt convertite în simboluri. Wrong! Simbolurile nu pot fi indexate! Lăsaţi textele TEXT. Dacă vreţi ca fişierele swf să fie cool d.p.d.v. al textului şi să fie şi indexate, folosiţi Google fonts. Aşa împăcați și capra şi varza.
Pişierele pdf. Dacă au la origine un document doc sau odt n-au nici o problemă. Conţin text în ele deci vor fi indexate. Alta este problema daca vin dintr-un fişier grafic (cdr, indd, etc). Aici fonturile sunt convertite la simboluri din aceeaşi problemă ca şi la swf-uri. Să dea bine… Soluţia este aceeaşi ca mai sus. Fie se folosesc fonturi simple standard, fie Google fonts.
Ar mai fi o problema… Fişierele imagine… Astea fie sunt denumite explicit pentru a fi indexate, fie se ascund cuvinte cheie în <alt>.
Dar vom mai vorbi despre astea...

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu